Vi jobbar med att hitta den nya rätta kombinationen att para

Valpar

Den första tiden får valparna vara i fred tillsammans med mamman och familjen. Valparna föds upp i hemmiljö, där dom tränas i alla vardagliga upplevelser. Vi förbehåller oss rätten att välja köpare till våra valpar. Är man intresserad av en valp från vår kennel är man välkommen att höra av sig till oss antingen via mail eller att ringa.

Vi skickar med ett valppaket som innehåller 2kg valp foder, leksak, valpfilt och rabattkuponger på arkenzoo.
Vi bjuder på 1års medlemskap i rasklubben 

Valparna levereras:

  • Tidigast vid 8 veckor
  • Registrerade i SKK, id märkta, avmaskade och vaccinerade
  • Veterinärbesiktigade (intyget inte äldre än 7 dagar)
  • Dolda fel försäkrade  
  • EU pass

Detta önskar vi att du som valpköpare gör:

  • Ger valpen ett livslångt kärleksfullt hem.
  • HD & ED röntgar din hund.
  • Startar hunden på BPH/MH
  • Visar hunden på minst en officiell utställning eller en extriörbeskrivning. 



Fostrets utveckling

Vecka 1, 2 och 3 (dag 1-21)

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler. De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder. Ner vandringen sker det 10-14:e dygnet. Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret. Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen

Fosterblåsorna är nu runda och ca 15 mm i diameter.

Dag 19 inplanteras embryot i livmodern. Embryostadiet Embryostadiet startar med utvecklingen av huvud/hjärna/ryggmärg med start i huvudregionen, nervledare, början till lemmar, syn, hörselorgan o matsmältningsorgan. Några dagar efter att zygoten har fäst sig till livmodern, är den inkapslad i fosterblåsan (amnion) som växer över dennas yttre.

  

Vecka 4 (dag 22-28)

Man kan nu skilja på bak och framben. Öronsnibbarna är synliga. Öronen och ögonen bildas denna veckan.

25:e dagen embryot är nu 14 mm och fosterblåsorna är som små bubblor på ca 2,5 cm. Man kan nu (vid 25 dagar) ultraljuda tiken för att konstatera dräktighet. 

28:e dagen 17 mm och den första benbildningen kommer till synes; över- och underkäke, skalltak och kragben.


Vecka 5 (dag 29-35)

Vi går in i fosterstadiet. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Här börjar också tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen.

30:e dagen 19 mm. Nu formas ögonlock, innerörat och morrhåren. Ögonfransarna anläggs. Tarmarna förbinds med naveln. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. De yttre Könsorganen börjar visas. Tårna skiljs nu från varandra. Fostret ökar nu fort i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Ögonlocken, morrhåren, ögonfransarna anläggs nu. Öronsnibbarna växer.

33:e dagen 27 mm. Nu föregår bildandet av ben i nospartiet, framtänder, gom, kindben, hjässben, mittaxen på revben 4-10, samt mittaxen på humerus, radius, ulna, femur, tibia och fibula samt tidigt stadium av hörntänder och sammansmältning av gomspalten. Tårna på baktassarna syns tydligt. Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas. Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden över där kemikalier och andra saker kan skada fostret. Fostret är nu ca 3,0-3,5 cm stora och ovala. Och börjar flyta ihop. 

35:e dagen 35 mm. Ögonlocken utvecklas. Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förbening vid tinningen/ögat/tårkanal och skuldra. Förbening av 2-13 revben i mittaxen. Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. 


Vecka 6 (dag 36-42)

Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen

börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan. I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.

37:e dagen 47 mm. Förbening av occiput, första revbenet, 1-4 halsvirveln, ben i mellanfoten och höftbenets mittaxe.

38:e dagen 53 mm. Förbening av mellanväggen i nosen, mellanörat, brosket i underkäken, centrum i ryggvirvlarna, revbensbågar och vidareutveckling av de små kotorna i mellanfoten både fram o bak.

39:e dagen 60 mm. Bla förbening av tårna fram o bak.

40:e dagen 65 mm. Bukhinnan vid naveln växer ihop. Höftbenet är komplett brosk bildat, men dess ledskål bildas inte förrän flera veckor efter födseln.

Börjar förändra sig i riktning till han el hon kön. 


Vecka 7 (dag 43-49)

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen ska kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från detta tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras. Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.


Vecka 8 (dag 50-56)

Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. 

50:e dagen 107 mm. Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna.

55:e dagen 144 mm. Alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.


Vecka 9 (dag 57-63)

Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern. 

57:e dagen 150 mm. Förbening av vristbenet och sacralben 3.

60-63:e dagen 158-175 mm lång. Fullpälsad, ögonlock stängda, mellanhand inte färdigt förbenat. Mellanfot inte färdigt förbenat utom hälbenet och vristen.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång